fallback

Щатските индекси се колебаят след поредицата отчети

Добрите финансови резултати на няколко емблематични компании подхраниха оптимизма на инвеститорите в началото на сесията

18:35 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ започнаха сесията с повишения, след като инвеститорите приветстваха солидните финансови резултати на няколко от емблематичните компании в състава на Dow Jones IA, които се оказаха по-добри от очакваното.

След изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке обаче индексите попаднаха на отрицателна територия. Той заяви пред Конгреса, че основната лихва ще остане на сегашното си ниво, за да може икономиката на САЩ да се възстанови.

По-рано днес Бен Бернанке разкри как управляваната от него централна банка може да излезе от сегашната си либерална парична политика. Той обаче не уточни кога Фед може да пристъпи към повишаване на лихвата или намаляване на паричната маса в обращение.

Индексът на 30-те най-големи борсови дружества Dow Jones IA се повишава с 0,3% до 8879,3 пункта два часа след началото на търговията. По-широкият S&P 500 остава без промяна на ниво от 950,3 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, губи 0,3% до 1903,4 пункта.

Американската компания за безалкохолни напитки Coca-Cola е увеличила своята печалба до 2,04 млрд. долара, или 88 цента на акция, за второто тримесечие на годината. Нейните финансови резултати се оказаха по-добри от очакваното. Въпреки това акциите на Coca –Cola поевтиняват с 1,3% до 50,35 долара за акция.

Друга компания в състава на Dow Jones IA – производителят на строително оборудване Caterpillar, също изненада приятно инвеститорите. Нетната печалба се е понижила по-малко от очакваното с 66% на годишна база до 371 млн. долара, или 60 цента на акция, предаде CNN. Книжата на Caterpillar поскъпват с 8,9% до 39,75 долара за акция.

Фармацевтичната компания Merck публикува своите финансови резултати преди началото на сесията. Нетната печалба на Merck намалява до 1,59 млрд. долара, или 74 цента на акция, спрямо 82 цента за същото тримесечие на миналата година.

Междувременно печалбата на нейния конкурент Schering-Plough, който Merck възнамерява да закупи през тази година, се увеличава до 671 млн. долара, или 38 цента на акция, спрямо 26 цента на акция за второто тримесечие на миналата година.

Акциите на Merck поскъпват с 5,4% до 29,44 долара за акция, а тези на Schering-Plough увеличават цената си с 3,4% до 26,41 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още