fallback

Силен ръст на борсата в Шри Ланка

Причина за това стана новината, че страната е сключила споразумение с Международния валутен фонд

12:18 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха днес, начело с борсите в Шри Ланка и Япония. Днес стана ясно, че правителството на Шри Ланка ще получи от Международния валутен фонд кредит от 2,5 млрд. долара.

По този начин страната се надява да ограничи последиците от икономическата криза, които доведоха до най-слабия ръст на брутния вътрешен продукт за последните шест години. Той отчете ръст от 1,5% на годишна база през първите три месеца на годината.

Основният борсов индекс в Шри Ланка – Sri Lanka Colombo, добави 2,1% към стойността си до 2474,7 пункта. От началото на тази година борсовият измерител се е повишил с над 64%. Според централната банка на Шри Ланка споразумението с МВФ може да повиши нейния кредитен рейтинг.

Силен ръст отчете и борсата в Токио, която вчера бе затворена поради национален празник. Индексът на сините чипове Nikkei 225 завърши сесията с ръст от 2,7% до 9652 пункта, а по-широкият Topix добави 2,6% до 901,6 пункта. Най-печеливши за деня бяха производителите на метали и търговските компании.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 остана почти без промяна на ниво от 4050,7 пункта. Финансовият министър на страната Уейн Суон заяви днес, че правителството не планира да отпуска повече финансови стимули на домакинствата, защото най-лошият етап от кризата е отминал.

Централната банка на Австралия прогнозира в своя последен доклад, че икономическите стимули на правителството, в комбинация с нейната либерална парична политика, ще помогнат на икономиката да започне да се възстановява още през втората половина на тази година.

В Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 1,9% до 2873,19 пункта. Днес стана ясно, че разходите на потребителите, направени чрез кредитни карти, са намалели с 2,1% на годишна база през юни. Това все пак се оказа по-малко от годишния спад от 2,4%, отчетен за месеца преди това.

Силните повишения на борсите издигнаха регионалния индекс MSCI Asia Pacific до най-високата му стойност за последните девет месеца. Той се движи с повишение от 1,4% до 106,31 пункта по време на днешната сесия, което е най-високото му ниво от 2 октомври миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още