fallback

Бюджетният план на Калифорния е готов

Планът ще включва 15 млрд. долара съкращения на разходите

10:09 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер и водещите законодатели на щата съобщиха, че са се споразумели за план, който ще позволи да се овладее бюджетният дефицит на Калифорния, който надхвърля 26 млрд. долара.

Губернаторът на щата уточни, че планът ще включва 15 млрд. долара съкращения на разходите и не предвижда големи данъчни увеличения. Законодателите се надават да гласуват и приемат бюджета още този четвъртък, предаде BBC.

Арнолд Шварценегер обяви, че щатът се намира в тежко финансово положение по-рано през този месец, след като законодателите пропуснаха крайния срок да се споразумеят за бюджета за следващата финансова година.

Сред продължителната фискална криза властите в Калифорния започнаха да издават разписки за дълг, или IOUs, на хиляди изпълнители или доставчици, които предоставят държавни услуги. Споразумението между управляващите дойде след две седмици на интензивни преговори.

Законодателите в Калифорния одобриха бюджетен план през февруари, който бе насочен към ограничаването на бюджетния дефицит до лятото на 2010 година. След като рецесията рязко намали приходите от данъци, управляващите трябваше да вземат допълнителни мерки.

В средата на този месец агенцията за кредитен рейтинг Moody's понижи своята оценка за дълга на Калифорния с два пункта до Baa1 спрямо досегашните А2.

Малко преди това другата голяма кредитна агенция Fitch намали кредитния рейтинг на облигациите, емитирани от щата, от A- до BBB, което е само с 2 пункта повече от кредитния рейтинг на т.н. „junk” облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още