fallback

МВФ отпуска кредит и на Шри Ланка – 2,5 млрд. долара

Азиатската държава става поредният клиент на Фонда, парите са необходими за борба с кризата

09:43 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Шри Ланка е постигнало съгласие с Международния валутен фонд (МВФ) за получаване на кредит от 2,5 млрд. долара. Неговото предназначение е за борба с последиците от икономическата криза в страната, предава ВВС.

След като властите в азиатската държава са постигнали споразумение, сега предстои последно одобряване от страна на борда на МВФ.

Според очакванията първият транш към Шри Ланка ще бъде в размер на 313 млн. долара, които ще бъдат предоставени непосредствено след окончателното подписване на споразумението.

Правителството на страната твърди, че голяма част от средствата ще бъдат използвани за възстановяване на страната от гражданската война, която приключи наскоро. Виждането на МВФ по въпроса е, че „краят на войната представлява уникална възможност за предприемане на икономически реформи“.

Заради глобалната криза Шри Ланка изпитва сериозни трудности в износа на традиционните си продукти – чай и текстил. Освен това се е стигнало и до значително изтичане на валутни резерви, което допълнително усложнява ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още