fallback

Акциите на фармацевтична фирма с 200% ръст след успешен тест на лекарство

Human Genome може да бъде погълната от своя основен търговски партньор GlaxoSmithKline

09:32 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на биофармацевтичната компания Human Genome поскъпнаха силно в понеделник, след като дружеството приключи успешно заключителната фаза от тестването на ново лекарство. Това подхрани спекулациите, че Human Genome може да бъде погълната от своя основен търговски партньор GlaxoSmithKline.

Акциите на базираната в Мериленд компания поскъпнаха с повече от 200% до 10,85 долара за брой на Nasdaq вчера. От началото на тази година пазарната й капитализация се е увеличила с внушителните 490% до 1,7 млрд. долара.

Пазарната оценка на Human Genome достигна най-ниската си стойност за тази година в средата на март, когато една акция се разменяше срещу 48 цента, припомня MarketWatch.

От Human Genome Sciences съобщиха, че ключова фаза от проучването на лекарството Benlysta е показала, че то подобрява състоянието на пациентите с лупус. Ако бъде одобрено, това ще е първото ново лекарство за лечение на лупус за последните 50 години.

Лупус е хронично автоимунно заболяване, което може да доведе до артрит, бъбречна недостатъчност и тежки сърдечно-съдови проблеми. Около 1,5 милиона американци страдат от болестта, като 90% от тях са жени.

Human Genome разработва лекарството Benylsta съвместно с GlaxoSmithKline – най-голямата британска фармацевтична компания. Двете дружества възнамеряват да кандидатстват за одобрението на медикамента от американските и европейските регулаторни органи през първата половина на 2010 г.

Human Genome е един от основните играчи на пазара на генетични изследвания, като нейните акции достигнаха своята най-висока цена по време на бума в биофармацевтичния сектор през 2000 г., но впоследствия поевтиняха, след като инвеститорите загубиха интерес към този отрасъл.

Новината за успешното тестване на Benlysta поднови спекулациите, че Glaxo може да направи предложение за покупка на Human Genome, с когото има дълготрайни търговски взаимоотношения. Двете компании са се споразумели да разделят печалбата от новото лекарство, както и разходите за неговата популяризация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:33 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още