fallback

Щатските борси навлизат в сърцето на корпоративния сезон

Общо 12 от най-влиятелните компании в състава на Dow Jones IA ще публикуват своите отчети

09:54 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица, която бе първата богата на тримесечни финансови резултати, остави инвеститорите в САЩ по-уверени за перспективите пред икономиката. Техните положителни нагласи намериха израз в нивата на индексите, които се повишиха със 7% на седмична база.

Повишението на S&P 500, което бе първото за последните пет седмици, върна широкият борсов измерител на нивото му отпреди един месец. Това обаче е с около 40% над многогодишното дъно в началото на март 2009 година, предаде CNN.

Настоящата седмица носи още повече тримесечни резултати и икономически данни, включително и такива за състоянието на жилищния пазар и на пазара на труда. Все пак основният фокус остава в тримесечните резултати на щатските компании.

През тази седмица общо 145 от 500-те компании в състава на S&P 500, или 23%, ще съобщят своите финансови резултати за второто тримесечие. Общо 12 от най-влиятелните компании, които влизат в състава на Dow Jones IA, също ще публикуват своите отчети.

Пет от тях ще публикуват своите резултати във вторник преди началото на сесията в САЩ – Coca-Cola, Caterpillar, Merck, DuPont и United Technologies. Лидерите в технологичния сектор Yahoo и Apple ще разкрият своите финансови отчети след края на борсовата сесия.

Те ще бъдат последвани от още един компонент на Dow Jones IA – Boeing, в сряда, както и от отчетите на авиопревозвача Delta Air Lines. Финансовите групи Morgan Stanley и Wells Fargo, както и интернет аукциона eBay също ще публикуват отчетите си в сряда.

В четвъртък още три от компаниите в Dow Jones IA ще съобщят резултатите си преди началото на сесията – добивната компания 3M, McDonald's и телекомуникационната AT&T. След края на сесията ще станат ясни финансовите резултати на American Express, Microsoft и Amazon.com.

От икономическия календар най-важни ще бъдат данните за индекса на водещите индикатори в понеделник, както и продажбите на съществуващи жилища и молбите за помощи при безработица в четвъртък. Окончателната стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет ще бъде публикувана в петък.

Освен това председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще свидетелства пред Комисията за финансови услуги във вторник и пред Сената в сряда относно паричната политика на ръководената от него централна банка.

Инвеститорите също ще следят и състоянието на кредитната компания Cit, която в момента се бори да се спаси от фалит. Финансовата компания, която ще отчете резултатите си в четвъртък, в момента води преговори за заем с JPMorgan и Goldman Sachs.

Миналата седмица Intel, IBM, JPMorgan, Goldman Sachs и Citigroup оповестиха по-добри от очакваното финансови резултати или повишиха своите прогнози за годината. Но освен финансовите и технологичните гиганти, редица други компании разочароваха инвеститорите с по-лоши отчети или прогнози.

Финансови експерти, интервюирани от Thomson Reuters, очакват печалбата на компаниите в състава на S&P 500 да намалее средно с 35,2% на годишна база през второто тримесечие. Това ще бъде осмо поредно тримесечие на понижение на финансовия резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:37 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още