fallback

Бернанке ще успокоява Китай относно инфлационните перспективи в САЩ

Шефът на ФЕД ще запознае официални китайски представители с плановете на САЩ за контролиране на инфлацията

16:37 | 18.07.09 г.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще запознае китайски официални представители с кратко експозе относно плановете на САЩ за контролиране на инфлацията в страната през следващите няколко години, съобщи агенция Блумбърг.

Според източници на агенцията, Бернанке е бил подкрепен от администрацията на Обама в намеренията му да успокои страната с най-многолюдното население, която се притеснява относно дългосрочното икономическо здраве на САЩ.

Опасенията на Китай относно перспективите пред американската икономика нараснаха поради лавинообразно растящия бюджетен дефицит на САЩ, който надхвърли 1 трлн. долара.

Китай е най-големия инвеститор в американски ценни книжа, притежаващ американски дълг за 802 млрд. долара, като по този начин финансира бюджетния дефицит на САЩ, който нарасна в резултат на глобалната рецесия и плана на Обама за спасяване на финансовата система и стимулиране на икономическото развитие.

„Заехме огромни количества капитал на САЩ и естествено ние се притесняваме относно сигурността на нашите активи”, заяви китайският премиер Вен Джабао през март. „Честно казано, аз наистина имам известни притеснения”, каза още Джабао.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:31 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още