fallback

СБ: Икономиката на Украйна ще се свие с 15%

Украйна е твърде зависима от тежката промишленост, което прави икономика й прекалено уязвима в периоди на икономически спад

10:59 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Световната банка отново понижи своята икономическа прогноза за Украйна и вече очаква, че брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с цели 15% през тази година, предаде BBC.

През април банката заяви, че икономиката на Украйна ще се свие с 9% през 2009 година, което бе корекция надолу от първоначалната прогноза за спад от 4% на годишна база.

Международният валутен фонд на свой ред прогнозира, че украинската икономика ще се свие с 14% за цялата 2009 година.

Брутният вътрешен продукт на Източноевропейската страна намаля с 20,3% през първото тримесечие на 2009 година в сравнение с първите три месеца на 2008 година.

Икономическият спад, който обхвана целия свят, нанесе удар върху цените на металите, а Украйна разчита силно именно на добивния сектор, който е основен източник на нейния износ.

Световната банка предвижда, че украинската икономика ще започне постепенно да се възстановява през следващата година. На този етап в най-лошо състоянието се намират публичните финанси на страната.

Бюджетният дефицит на Украйна може да се увеличи до 6,5% от брутния вътрешен продукт през 2009 г., преди да намалее до 4,2% през следващата, смятат икономистите на Световната банка.

Те са на мнение, че Украйна е прекалено зависима от тежката си промишленост, в това число от производството на метали. Това прави нейната икономика много по-уязвима в периоди, когато външното търсене се забавя.

Осен това икономическата рецесия изостри дипломатическите проблеми между Украйна и Русия. Руското правителство изрази своите притеснения за това, как Украйна ще изплати своите задължения за енергийните доставки от Русия.

Европейският съюз води преговори с Киев и Москва, за да се предотврати повторение на енергийната криза от януари. Тогава спорът между двете страни доведе до спиране на доставките от газ за Европа, която зависи силно от синьото гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още