fallback

British Airways планира да привлече 600 млн. паунда

Авиопревозвачът, който очаква загуба от 100 млн. паунда за второто тримесечие, е изправен пред опасността от стачка на 14 хил. служители

11:02 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британската авиокомпания British Airways планира да привлече 600 млн. паунда, които да й помогнат да преодолее сегашния труден период, предаде BBC.

За тази цел тя ще емитира конвертируеми облигации за 300 млн. паунда, които ще продаде на сегашните си акционери, и ще издаде банкови гаранции на същата стойност.

Авиопревозвачът иска да подсили своята ликвидност, в случай че служителите на компанията започнат протести или приходите намалеят твърде много през лятото.

Ръководството на British Airways очаква загуба от около 100 млн. паунда за изминалото тримесечие, което приключи в края на юни. През май компанията отчете рекордна годишна загуба от 401 млн. долара за финансовата година от март 2008 г. до март 2009 г.

Главният изпълнителен директор на компанията Уили Уолш заяви, че допълнителните средства в комбинация с програмата за съкращаване на разходите и повишаване на ефективността ще заздравят позицията на British Airways в транспортната индустрия.

Ако акционерите подкрепят плана за набиране на средства, авиокомпанията ще трябва да плаща лихва по конвертируемите облигации. Акционерите ще могат да превърнат своите облигации в акции през 2014 г. по предварително договорената цена.

British Airways изпадна в затруднено положение, след като разходите за въздушен транспорт се свиха рязко със задълбочаването на световната икономическа криза. Най-силно са намалели пътуванията в бизнес класа и първа класа.

Авиокомпанията започна да води тежки преговори със синдикатите, след като бе принудена да съкрати разходите за своята дейност. Ръководството помоли хиляди служители да приемат съкращение на заплатата и дори да работят без заплащане.

По-рано през тази седмица пилотите на British Airways се съгласиха да приемат 2,6% намаление на своите заплати. Преговорите със синдикатите, които представляват екипажа на самолетите, както и наземния персонал продължават.

В случай че не се стигне до споразумение, авиокомпанията е изправена пред опасността от стачки на своите 14 хил. служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 17.07.09 г.
fallback
Още от Свят виж още