fallback

Страните от Евросъюза ще уведомяват ЕК за газовите си договори с Русия

Страните от ЕС би трябвало да изработят свои планове за действие в случай на извънредна ситуация на прекъсване на доставките на газ

14:30 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Страните от Евросъюза ще трябва да уведомяват Европейската комисия (ЕК) за всички свои междудържавни търговски договори с трети страни (те са почти изцяло с Русия) относно природния газ, се казва в представения днес в Брюксел от еврокомисаря по енергетика Андрис Пиебалгс План за действие на ЕК за осигуряване на ефективна и надеждна система на доставки на природен газ в ЕС, съобщават руски медии.

Съгласно новата стратегия, всички страни от ЕС би трябвало да изработят свои планове за действие в случай на извънредна ситуация на прекъсване на доставките на газ, свързани с възможностите за диверсификация на доставките и в тази връзка с развитие на вътрешната газова инфраструктура на ЕС и създаване на междусистемни връзки. След това ЕК, анализирайки националните планове на страните, ще трябва да изработи план за действие на ниво ЕС, в случай на прекъсване на газовите доставки.

Освен това се предвижда да бъде създаден постоянен орган на ниво ЕС, в който да влизат експерти от областта на промишлеността и представители на ЕК, който да извършва наблюдения и да прави предложения в случай на ситуация на възможни или реални прекъсвания на доставките на природен газ за и в ЕС.

Еврокомисарят по енергетиката е заявил, че „Европа трябва да намали уязвимостта си от прекъсвания на доставките на природен газ, каквато ситуация имаше през януари, и ЕС в случай на нова газова криза, трябва да има единна политика“.

Новите правила за поведение в случай на газова криза влизат в сила, когато снабдяването с природен газ на ЕС като цяло падне с над 10% под необходимото. Тогава страните от ЕС са длъжни да си оказват помощ при снабдяването с газ.

Стратегическата цел в тази сфера е до 2014 г. страните от ЕС да си осигурят такава система на снабдяване с газ, че да имат нормално снабдяване със синьо гориво дори и пълно прекратяване на външните доставки за 60 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още