fallback

"Условна" смърт за китайски петролен олигарх заради корупция

Бившият шеф на петролната компания Sinopec е взел подкупи в размер на 28,8 млн. долара и е „нарушавал партийната дисциплина“

12:15 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият ръководител на китайската петролна компания Sinopec Чън Тунхай беше осъден от пекински съд на смърт по обвинение в корупция, съобщи руският вестник „РБК Дейли“. 

По данни на следствието в периода 1999-2007 г. 60-годишният Тунхай е взел подкупи в размер на 28,8 млн. долара. Тъй като подсъдимият е сътрудничил на следствието, присъдата ще бъде приведена в изпълнение след 2 години. Това означава на практика, че по всяка вероятност смъртната присъда ще бъде заменена с доживотен затвор.

Чън Тунхай, който е инженер по добив на нефт, е син на висш ръководител на Китайската комунистическа партия. Осъденият е бил вицепрезидент на Китайската нефтохимическа корпорация, а по-късно, след преобразуваното й през 2000 г., оглавява съвета на директорите на публичната компания Sinopec.

Под ръководството му Sinopec постига значителни успехи, придвижвайки се нагоре в класацията на Fortune Global 500 на най-големите компании в света от 31-во място през 2005 г. на 17-то през 2007 г.

През юни 2007 г. Тунхай напуска високия пост „по лични причини“. Според някои сведения той се е опитал да избяга в Канада, но е задържан на летището. През октомври 2007 г. китайските власти арестуват вече бившия ръководител на Sinopec и започва следствието срещу него по обвинения в корупция.

В крайна сметка той е обвинен във взимане на подкупи на обща стойност 28,8 млн. долара. В мотивите за присъдата се отбелязва още, че Чън Тунхай е водил „разложителен начин на живот“, „задоволявал е капризите на любовницата си“ и е „нарушавал партийната дисциплина“.

От друга страна съдът е отчел „пълното признаване на вината, връщането на държавата на взетите като подкуп пари и активното сътрудничество в хода на следствието“, поради което изпълнението на смъртната присъда се отлага с 2 години. Ако през този период бившият петролен шеф продължи да съдейства активно на следствието, то присъдата му ще бъде заменена с доживотен затвор.

Наблюдатели коментират, че Китай периодично провежда показни акции на борба с корупцията и тази присъда вероятно е началото на нова чистка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още