fallback

Македония, Сърбия и Черна гора без визи за Шенген догодина

Очаква се страните членки на ЕС да дадат окончателна зелена светлина на предложението към края на октомври

09:41 | 16.07.09 г.

Македония, Сърбия и Черна гора да получат разрешение за безвизови пътувания в Шенгенската зона следващата година, предложи Европейската комисия, съобщи Euobserver.

Процедурата за получаване на виза за ЕС беше наложена на западните балкански страни – Хърватия, Македония, Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина и Албания след края на войната в Югославия през 90-те, като блокът обеща още през 2003 г. да започне преговори с правителствата на страните за премахване на това ограничение.

Либерализацията на визовия режим започна миналата година за всички страни с изключение на Хърватия, чиито граждани вече могат да пътуват без виза, и Косово, която беше изключена заради „съображения за сигурност“, обяснява еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

„Това не означава, че сме забравили Косово“, добавя той, подчертавайки, че това е чисто техническо решение. През есента комисията ще публикува доклад за Косово, в който ще бъде засегнат въпросът с визите.

Предложението на ЕК предстои да бъде обсъдено от новия Европейски парламент и след това се очаква страните членки на ЕС да дадат окончателна зелена светлина на решението „вероятно в края на октомври“.

Според плана и в случай, че Сърбия и Черна гора изпълнят още няколко условия дотогава, жителите на тези страни ще могат да пътуват свободно в Шенгенската зона, която понастоящем включва всички страни от ЕС с изключение на Ирландия, Великобритания, България, Румъния и Кипър, но с членството на Норвегия, Исландия и Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още