fallback

Спад на запасите изстреля цената на петрола над 61 долара за барел

Доставките на суров петрол през миналата седмица са спаднали с по-голям темп от очакванията

20:10 | 15.07.09 г.

Цената на лекия суров петрол хвръкна с 3,6 на сто до 61,65 долара за барел, а тази на сорта Брент излетя с 4,5% до 63,59 долара за барел, след като правителствени данни показаха спад на запасите от суровината с повече от очакванията на пазара.

Доставките на суров петрол през миналата седмица са спаднали с 2,8 млн. барела. Очакванията на петролните анализатори бяха за среден спад на запасите от 2,1 млн. барела.

Въпреки това нивото им остава на рекордно високи равнища – общият запас към края на миналата седмица възлиза на 344,5 млн. барела, което е с 16,5% повече в сравнение с година по-рано.

През последните няколко седмици цената на черното злато регистрира отстъпление от достигнатите месечни върхове, падайки до 60 долара за барел. В основата на спада стояха съмненията относно икономическото възстановяване на световната икономика, което да повиши търсенето на суровината.

За днешното рали на петрола оказа влияние и ръстът на борсата в Ню Йорк в резултат на обнадеждаващи данни от американската икономика и най-вече на по-добрите от очакванията резултати на производителя на чипове – Intel.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:37 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още