fallback

МВФ затяга условията за отпускане на заем на Латвия

През юни Латвия прие съкращения на бюджета с 1 млрд. долара, за да получи одобрение за следващия транш от заема си

17:43 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) е поставил нови по-строги условия за отпускането на заем на Латвия, съобщи Bloomberg, цитирайки премиера на страната Валдис Домбровкис.

“Има нови условия”, е заявил премиерът в интервю за Latvijas Radio, без обаче да уточнява какви точно са условията, тъй като преговорите са поверителни. “Разговорите с кредитните институции са трудни, а условията, които поставя МВФ, също са доста тежки”, е посочил само той.

От Европейската комисия, която е най-големият кредитор на Латвия по международната програма за стабилизиране на страната на стойност 7,5 млрд. евро, обявиха по-рано, че ще прехвърлят 1,2 млрд. евро този месец към балтийската държава.

От МВФ отложиха през март прехвърлянето на 200 млн. евро и не са изплатили и втори транш на същата стойност.

В момента в Латвия има мисии и на двете организации.

Латвийското правителство и фондът трябва да постигнат споразумение до петък, когато мисията на МВФ напуска страната, предава информационната агенция Leta. Ако МВФ не извърши плащанията, други международни кредитори по програмата може да направят преоценка на отпуснатите заеми, пише още агенцията.

През юни латвийският парламент прие съкращения на бюджета с 500 млн. лата (1 млрд. долара), за да получи одобрение за следващия транш от заема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още