fallback

Производството на биодизел в ЕС расте по-бавно от планираното

Европейското производство на биодизел се е увеличило с 35,7 на сто през 2008 г. до 7,7 млн. метрични тона благодарение най-вече на факта, че производството на Франция се е удвоило

17:08 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Производството на биодизел в Европейския съюз (ЕС) нараства твърде бавно, за да може ЕС да изпълни целта си до 2020 г. биодизелът да замести 10 на сто от горивата, използвани в транспорта. Това заявиха днес производителите на биодизел, цитирани от AP.

Европейското производство на биодизел се е увеличило с 35,7 на сто през 2008 г. до 7,7 млн. метрични тона благодарение най-вече на факта, че производството на Франция се е удвоило.

До 2020 г. ЕС ще се нуждае от 33 млн. метрични тона биогорива, за да изпълни планираните мерки за борба с климатичните промени чрез намаляване на емисиите на парникови газове. Съюзът ще трябва да внася голяма част от необходимите му количества, но цели и да засили собственото си производство на биогорива.

Европейският борд по биодизела (ЕББ или European Biodiesel Board) посочи, че количествата, произведени през 2008 г., са „доста по-малко от обема, който европейските производители на биодизел могат да постигнат“ и прикрива намаляване на производството в две големи страни производителки - Германия и Австрия.

През 2008 г. поскъпването на храните е насърчило фермерите в ЕС да засаждат повече зърно вместо култури, от които се добиват биогорива.

По-рано през месеца, на 7 юли, ЕС реши да наложи антидъмпингови мита на американски производители на биодизел, срещу които има подозрения, че са субсидирали нелоялно износа си. Европейският пазар на биодизел се оценява на 5 млрд. евро, допълва AP.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още