fallback

Индексите в Азия продължават да се повишават

Технологичните компании допринасят най-много за днешния ръст на MSCI Asia Pacific

12:12 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите на борсите в Азия се повишиха за втори пореден ден, след като доверието на инвеститорите в пазара се завърна благодарение на добрите финансови резултати на компаниите в САЩ.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи борсите в 10 азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,9 процента до 101,37 пункта днес. Вчера борсовият измерител скочи с цели 2,5 процента и прекъсна спадовете от предишните девет сесии.

Технологичните компании допринасят за над 20% от днешния ръст на MSCI Asia Pacific, по данни на Bloomberg. Пазарната цена на акциите в състава на индекса е 43 пъти по-голяма от печалбата на компаниите за последната финансова година.

Най-силен ръст отчетоха борсите в Хонконг и Южна Корея. Hang Seng се повиши с 2,1% до 18258,7 пункта, а южнокорейският Kospi скочи с 2,6% до 1420,9 пункта. Сесията донесе повишения и на индексите в Китай, като Shanghai Composite добави 1,4% до 3188,6 пункта.

Днес стана ясно, че преките чуждестранни инвестиции в Китай са намалели с 6,8% на годишна база през юни и със 17,9% за първата половина на годината. Анализаторите очакват, че икономиката на Китай ще отчете годишен ръст от 7,8% за второто тримесечие.

Официалните данни на статистическия офис на Китай за брутния вътрешен продукт ще бъдат публикувани утре. Днес стана още ясно, че валутните резерви на Китай са се увеличили със 178 млрд. долара за последното тримесечие, за да достигнат рекордните 2,132 трлн. долара.

Сесията на борсите в тихоокеанския район също завърши на положителна територия. В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 1,5% до 3924,5 пункта, въпреки че индексът на водещите индикатори се понижи. Новозеландският NZ 50 се повиши с 0,6% до 2764,1 пункта.

Индексът на водещите индикатори за Австралия, изчисляван от Института в Мелбърн, намаля с 0,2% на месечна база през май до 248,2 пункта. Това е първото понижение на показателя за последните три месеца и се обуславя главно от спада в разрешителните за строеж.

Търговията на борсата в Токио бе доста волатилна. Индексът на сините чипове Nikkei 225 заличи своя ръст от началото на сесията, след като Японската централна банка коригира надолу своята икономическа прогноза за тази година.

Централната банка очаква, че японската икономика ще се свие с 3,4% до края на текущата фискална година. Нейното ръководство реши да остави основната лихва в страната на ниво от 0,1 на сто и да удължи срока на програмата за отпускане на кредити на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още