fallback

Валутните резерви на Китай надхвърлиха $2 трлн. за пръв път в историята

През второто тримесечие на тази година страната е добавила 178 млрд. долара към резерва си

11:38 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китай постигна исторически рекорд, увеличавайки валутните си резерви над нивото от 2 трлн. долара. Така страната увеличава значително своя резерв и безапелационно остава номер едно в света по този показател.

Само през последното тримесечие валутните резерви на Китай са скочили с цели 178 млрд. долара, за да достигнат нивото от 2,132 трлн. долара. Това е далеч повече от регистрирания през първото тримесечие на годината ръст на резерва от „едва“ 7,7 млрд. долара.

Според анализатори големият ръст на резерва е дошъл от увереността, че икономическият план на правителството за излизане от кризата ще помогне. Това е довело до прилив на чужди инвестиции към фондовия пазар и пазара на имоти, предава Bloomberg.

От началото на годината основният индекс на фондовата борса в Шанхай Shanghai Composite е скочил със 74 на сто и се нарежда на второ място сред пазарите по света. Инвестициите в имоти пък растат, което кара мнозина анализатори да предупреждават за балонизиране на пазара.

Чуждите инвестиции са възлезли на 21,2 млрд. долара през второто тримесечие на годината, а пък търговският излишък е бил на ниво от 34,8 млрд. долара. Всичко това е довело до сериозно нарастване на валутния резерв.

Това рефлектира и върху паричното предлагане, като само през месец юни широкият паричен агрегат М2 в Китай е отбелязал рекорден ръст от 28,5 на сто на годишна база, съобщават от централната банка.

Огромният резерв на Китай поставя страната в силна зависимост от състоянието на американския долар, тъй като по-голямата част от валутните резерви е разпределена именно в доларови активи. Това кара правителството да предприема редица стъпки за увеличаване на ролята на китайския юан и да засилва международните си позиции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още