fallback

МВФ съветва австрийските банки да увеличат своя капитал

Делът на лошите кредити, отпуснати в Централна и Източна Европа, може да се увеличи до 20 на сто от всички раздадени заеми

10:01 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че може да се наложи австрийските банки да увеличат своите капиталови буфери заради задълбочаването на икономическата криза в Австрия и развиващите се страни в Източна Европа. Австрийските банки са сред най-големите кредитори на тези пазари, предаде Ройтерс.

Банките трябва да обмислят възможността да повишават своя допълнителен капитал, за да са в състояние да поемат евентуалните загуби от лоши кредити или да прибегнат до нова финансова помощ от правителството, заяви Пол Хилбърс, който е ръководител на мисията на МВФ за Австрия.

Австрийското правителство задели 15 млрд. евро за капиталови инжекции в банковата система на страната. Според МВФ средствата са достатъчно, за да се отпусне допълнително финансиране на банките. За тази цел властите трябва да обсъдят с банките необходимостта от по-нататъшно увеличаване на техния капитал.

Сред големите австрийски финансови групи, които оперират на българския пазар, са Raiffeisen Bank и Bank Austria, която е част от UniCredit Group. Най-големите банки в целия регион са UniCredit, Raiffeisen International и Erste Group, следвани от френската Societe Generale и белгийската KBC.

МВФ разкри, че стрес тестове, направени от Австрийската централна банка, са показали, че финансовото състояние на местните банки е добро и техните съотношения за капиталова адекватност няма да паднат под законоустановения минимум от 4% дори и при най-лошия сценарий.

Резултатите от проучването на МВФ бяха представени по време на пресконференция, проведена съвместно с Австрийската централна банка и финансовото министерство на страната.

Според МВФ австрийската икономика ще се свие 4% през тази година и банките ще са изправени пред сериозни предизвикателства поради обвързаността си с икономиките в Източна Европа. Австрийската централна банка очаква, че делът на лошите кредити, отпуснати в Централна и Източна Европа, може да се увеличи до 20 процента от всички раздадени заеми.

През април МВФ прогнозира, че отписванията на активи на банки в развиващите се пазари в Европа ще се повишат до 185 млрд. евро до края на тази година поради задълбочаването на последиците от икономическата рецесия в региона. В резултат на това банките ще трябва да увеличат своя капитал с над 100 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още