fallback

Втори пореден ръст за европейските борси

Индексите получиха тласък от вчерашната сесия в САЩ и отново се оцветиха в зелено

18:58 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси постигнаха ръст за втори пореден ден, подкрепени от представителите на финансовия сектор. Те се радваха на особен интерес след новината, че американската банка Godman Sachs е реализирала далеч по-висока от очакваната печалба за второто тримесечие на годината.

Като цяло европейските пазари почувстваха позитивно ефекта от силния борсов ръст в САЩ вчера и още от сутринта поеха в положителна посока. Това изведе регионалния индекс Dow Jones Stoxx 600 до ръст от 1,2 на сто до 203,21 пукта.

Банковите книжа се представиха доста добре заради резултатите на Goldman и Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank и Societe Generale повишиха пазарната си капитализация с по 2-3 на сто.

На регионално ниво немският индекс DAX напредна с 1,26 на сто до 4 782 пункта, докато на Острова FTSE 100 се повиши с 0,85 на сто до 4 238 пункта. Във Франция пък САС 40 добави 1,0 на сто, за да завърши сесията при 3 082 пункта.

Икономическите данни за ситуацията на Стария континент днес показаха неочакван спад в икономическите очаквания в Германия, но пък индустриалното производство на еврозоната отбеляза ръст.

От пазарите в Централна и Източна Европа най-силно днес се представи борсата в Полша, където основният индекс WIG напредна с 4,2 на сто до 31 045 пункта. В Русия и Унгария пък основните индекси скочиха с по 3,7 на сто.

В същото време повишението на родните индекси остана слабо, което затвърди впечатлението, че SOFIX все повече изостава в регионален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още