fallback

Американските индекси излизат на зелено*

Котировките се колебаят между икономическите данни и финансовите отчети на борсовите дружества

20:05 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските борси започнаха днешната търговия с повишения, след като продажбите на дребно се увеличиха по-силно от очакваното, а печалбата на Goldman Sachs за второто тримесечие се оказа по-голяма и от най-смелите прогнози. В средата на сесията обаче индексите успяват да излязат на положителна територия и се движат с минимални ръстове.

Въпреки добрите новини инвеститорите останаха предпазливи и скоро след началото на сесията индексите се озоваха на отрицателна територия. През тази и следващата седмица ще бъдат публикувани отчетите на голяма част от борсовите дружества, които ще им помогнат да оценят последствията от кризата за бизнеса в САЩ.

Dow Jones IA, който включва 30-те най-големи компании на Нюйоркската борса, напредва с минималните 0,05 на сто до 8 336 пункта в средата на сесията. По-широкият S&P 500 добавя 0,24% до 903 пункта, а технологичният Nasdaq Composite напредва с 0,2% до 1796 пункта.

Акциите на финансовата група Goldman Sachs отстъпват с 0,1% до 149,25 долара за акция на борсата в Ню Йорк. Нетната печалба на компанията възлезе на 3,44 млрд. долара, или 4,93 долара на акция, за тримесечието до края на юни.

Това се оказа много над очакванията на пазара и се дължи на успешната търговия с валути, акции и стоки през последните три месеца. Приходите на Goldman Sachs се увеличават с 46% на годишна база до 13,76 млрд. долара.

Приходите на търговците на дребно в САЩ се повишиха по-силно от очакваното през юни, главно благодарение на силния ръст в покупките на нови автомобили. Продажбите на дребно се увеличават с 0,6% на месечна база, което е най-силният им ръст от януари досега.

Същевременно бизнес запасите, които са компонент на брутния вътрешен продукт, се свиха за девети пореден месец през юни, а цените на ниво производител отчетоха по-силен ръст от очакваното.

Производителят на здравни продукти Johnson & Johnson, който влиза в състава на Dow Jones IA, също публикува своите отчети за второто тримесечие днес. Печалбата на компанията намалява до 3,2 млрд. долара, 1,15 долара за акция, спрямо 3,3 млрд. долара, 1,18 долара за акция, преди една година, предаде Wall Street Journal.

Това все пак се оказа повече от очакванията на икономисти за печалба на акция от 1,11 долара. Приходите за изминалото тримесечие намаляват със 7,4% на годишна база до 15,24 млрд. долара спрямо 16,45 млрд. долара преди година. Книжата на Johnson & Johnson поскъпват с 0,4% до 57,934 долара за акция.

Акциите на Exxon Mobile поскъпват с 0,14% до 65,80 долара за акция. Днес стана ясно, че компанията ще инвестира 600 млн. долара в производството на горива от водорасли съвместно с биотехнологичната компания Synthetic Genomics.

Exxon Mobil е компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. Тя възлиза на повече от 321 млрд. долара. От началото на тази година акциите на петролната компания са поевтинели с близо 17,7%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 14.07.09 г.
fallback
Още от Свят виж още