fallback

САЩ разследва пазара на суапове за защита срещу фалит

Правосъдното миностерство започва проучване за действията на основните играчи на обявения от мнозина за твърде опасен пазар

18:01 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американското правосъдно министерство е започнало разследване на пазара на суапове за защита срещу фалит (credit default swaps), съобщава компанията Markit Group, която се занимава с предоставяне на данни за пазарите.

„Markit беше информирана за разследване на Министерство на правосъдието в областта на пазара за кредитни деривативни инструменти и неговите производни“, обяви говорителката на компанията в отговор на въпрос на агенция Bloomberg.

„Ще работим заедно с министерството за предоставяне на всякаква поискана от нас информация“, посочи още говорителката на Markit, мажоритарния дял от която се притежават от водещите американски банки.

По-рано този месец отдела за анти-тръстова политика е разпратил уведомления до банките, които притежават дял в Markit, като те е трябвало да отговорят дали са имали неправомерен достъп до ценова информация.

Разследването на правителството се счита от анализатори като поредната стъпка към попадането на пазарите на гише (over-the-counter) под строга регулация. Към момента този тип пазар на деривативни инструменти има обем от 592 трлн. долара.

Част от него е и пазарът на суапове за защита срещу фалит, който е обвиняван от мнозина за това, че е утежнил значително финансовата криза. Сред големите специалисти, които са настроени срещу този пазар е и Джордж Сорос, който смята че сделките от този тип трябва да бъдат забранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още