fallback

Инсайдърите залагат на нов мандат за Бернанке

Специалистите определят методите на настоящия шеф на Фед за лек по пътя към изход от кризата, макар макроданните да се влошават

11:01 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето от високопоставените и влиятелни икономисти във Вашингтон очакват настоящият председател на американския Федерален резерв Бен Бернанке да получи покана от Барак Обама за нов мандат. Причината за това е, че методите на специалиста се отчитат като правилни от повечето водещи икономисти.

Здравата ръка, с която Бернанке се опитва да противодейства на рецесията и финансовата криза му печели доверие. „Здравият разум казва, че той трябва да получи ново назначение“, смята бившият гуверньор на Фед Лоурънс Майер, цитиран от Market Watch.

Настоящият четиригодишен мандат на Бернанке изтича през януари 2010 година и някъде в периода на късната есен се очаква президентът на САЩ да обяви номинацията си.

Повечето анализатори са твърдо убедени, че Бернанке е изключително полезен, тъй като научните му трудове са посветени на Голямата депресия и кризите. В настоящия момент те се определят като безценна теоретична база данни, благодарение на която могат да се вземат информирани решения.

„Той бе назначен за капитан на Титаник точно преди корабът да удари айсберга“, коментира водещият икономист от мандата на Бил Клинтън Мартин Бейли. „Корабът не потъна. Важно е да се помни обаче, че можеше да го направи.

Един от основните подходи на Бернанке в управлението на Фед е демокрацията. По време на ключовите дискусии за монетарната политика той винаги оставя колегите си да говорят и взима думата последен, за да не влияе на тяхното мнение. Това е коренно различна практика от тази, спазвана от предшественика му Алън Грийнспан, който винаги говореше първи.

След изострянето на проблемите пък Бернанке предприе открит подход за коментар на ситуацията, давайки съгласие за участие в изданията на предаването на CBS “60 Минути“.

Колкото повече време минава от избирането на Обама, толкова повече нарастват и залозите, че Бернанке ще запази своя пост. Непосредствено след полагането на клетва от страна на новия президент тръгнаха слухове, че следващият шеф на Фед ще бъде икономическият съветник на Белия дом Лари Самърс.

С течение на времето Самърс изглежда все по-далеч от председателското място във Фед, тъй като освен всичко останало на него се гледа подозрително от страна на американския Сенат заради някои негови коментари относно политиката му.

Въпреки тези очаквания новият мандат на Бернанке в никой случай не му е „вързан в кърпа“. Причината е, че много от демократите са недоволни от макроикономическите резултати и биха били доволни от смяна на шефа на Фед. В техните среди не липсват и достатъчно компетентни и подходящи за поста личности.

Такива са президентът на Фед-Сан Франциско Джанет Йелън, бившият вицепрезидент на централната банка Алън Биндър, както и Кристина Роумър, която е ръководител на икономическия съвет на Обама.

Самият Бернанке със сигурност се надява да получи втори мандат, макар досега да не го е обявявал публично. Причината за това е напълно естествена – ако го получи, то това би представлявало доказателство за успешния му подход и за вярата в него.

Преназначаване на Бернанке би имало и чисто психологически ефект, тъй като неговата смяна би могла да доведе до нови пазарни сътресения, смятат анализатори. Това добавя още аргументи по посока на запазване на поста на ръководител на най-влиятелната централна банка в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още