fallback

Пакистан търси $15 млрд. инвестиции за петролния си сектор

Целта обаче изглежда твърде амбициозна предвид продължаващата несигурност в страната

18:33 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Пакистан цели да привлече инвестиции от 15 млрд. долара в развитието на газовата и петролна промишленост в страната през следващите пет години, става ясно от цитирано от Bloomberg изявление на властите.

Очакваните инвестиции в сектора за тази година са 1 млрд. долара.

«Пакистан предлага добра възвръщаемост», казва Асим Хюсеин, съветник на пакистанския минстър-председател. «Искаме нефтените компании да инвестират в нашия петролен сектор и да изследват непроучваните досега терени».

Според анализатори обаче поставените правителствени цели изглеждат твърде амбициозни, като се има предвид, че сигурността в страната не се е подобрила много през последните някоко години. Преди няколко месеца британската компания Tullow Oil Plc спря дейностите си по изследване на находище в северозападната част на Пакистан заради водени там сражения между армията и талибански бунтовници.

Страната, която търпи силно негативни последици от икономическата криза, се стреми да увеличи петролното си производство и да намали вноса на суровината. Към момента Пакистан внася около 82% от използвания нефт за вътрешни нужди.

През миналата година властите се обърнаха за помощ към Международния валутен фонд (МВФ), получавайки заем в размер на 7,6 млрд. долара.

За финансовата година до края на юли пакистанската икономика бележи ръст от 2% на годишна база, което е най-слабото покачване от осем години насам. За тази година се прогнозира растеж от 3,3%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още