fallback

Индексите в САЩ напредват леко

Най-силно в началото на сесията поскъпват акциите на финансовите компании

18:13 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата сесия в САЩ започна колебливо при липсата на важни икономически данни за деня. Основните индекси стартираха търговията с леки повишения и на няколко пъти промениха посоката на своето движение.

През тази седмица ще бъдат публикувани ключови икономически индикатори, както и финансовите резултати от дейността на редица големи финансови и технологични компании за второто фискално тримесечие.

Индексът на 30-те най-големи дружества на нюйоркската борса Dow Jones IA се повишава с 0,9% до 8223,38 пункта час и половина след началото на сесията. По-широкият S&P 500 също напредва с 0,9% до 886,65 пункта. Индексът на компаниите от индекса Nasdaq Composite се увеличава с 0,5% до 1764,17 пункта.

Най-силно в началото на сесията поскъпват акциите на финансовите компании, както и на тези от потребителския сектор. В същото време книжата на енергийните, транспортните и суровинните дружества поевтиняват.

Миналата седмица донесе понижения и за трите основни индекса, като Dow Jones IA oтчете седмична загуба от 1,6 на сто, S&P 500 реализира загуба от 1,9 на сто, a Nasdaq Composite заличи 2,3 на сто от стойността си.

Инвеститорите ще следят внимателно секторите, които бяха най-силно засегнати от кризата, за да разберат дали е налице известно възстановяване. По тази причина в центъра на тяхното внимание отново попада финансовият сектор.

Четири от най-големите американски банки - Goldman Sachs, JPMorgan, Bank of America и Citigroup, ще публикуват своите резултати през тази седмица. Важни ще бъдат и отчетите на технологичните компании IBM, Google и Intel, както и на General Electric.

Днес стана ясно, че кредитната компания CIT Group води преговори с финансовите регулатори в САЩ, за да намери начин да подобри своята краткосрочна ликвидност. Загубите, натрупани през последните дни, влошиха значително нейните коефициенти за капиталова адекватност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 13.07.09 г.
fallback
Още от Свят виж още