fallback

Случаят с арестите на служители на Rio Tinto в Китай се заплита

Задържането на служителите на Rio Tinto от властите в Китай може да има тревожни последици за китайската икономика

17:31 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Задържането на четиримата служители на англо-австралийския минен гигант Rio Tinto от властите в Китай се превърна в бизнес скандал, който ще подложи на голямо изпитание начина, по който Китай възнамерява да преследва своите икономически интереси.

Седмица след задържането на служителите на добивната компания, причините за това в какво точно са били обвинени са все още неясни. Въпреки че медиите заливат китайското правителство със запитвания, оттам все още не е дошъл официален коментар.

Единствената информация по случая идва от австралийското правителство и ръководството на Rio Tinto, които са озадачени от случилото се. Китайските медии излизат с различни версии, но нито една не е потвърдена официално, пише The Economist.

Наскоро стана ясно, че служител на друга голяма компания - Shougang Group, която произвежда стомана, също е бил арестуван, а десетки други са били разпитвани от властите в Китай.

Мистериозните арести идват малко след неясния завършек на търговските преговори между китайските производители на стомана и Rio Tinto за цената на желязната руда. Тя ежегодно се фиксира, като договорът от миналата година изтече на 1 април, а крайният срок за определяне на цената за тази година бе 30 юни.

Миналата година преговорите се водеха в момент, когато цените на рудата се покачваха стремглаво и окончателното споразумение доведе до 85% увеличение на цената за китайските компании.

През тази година Китайската асоциация на производителите на желязо и стомана открито изразяваше своето желание за понижение на цените, което през пролетта изглеждаше доста реалистично. Тогава търсенето на метали се сви значително, както и цената им.

В края на май производителите на стомана от Китай и Южна Корея се споразумяха за отстъпка в цената с трите големи минни компании, които доминират търговията с желязна руда — Rio Tinto, BHP Billiton и Vale.

Впоследствие китайските представители настояваха за още по-голямо понижение на цената, но Rio Tinto остана твърда и не промени своята крайна оферта. Нейният пример бе последван и от другите две добивни компании.

Провалът на преговорите между Китай и доставчиците на руда доведоха до поскъпване на рудата, в резултат на което производителите на стомана в Китай трябваше да купуват нужните им суровини на по-високи цени.

Стратегията на Китай да води твърди преговори изигра лоша шега на местните компании в момент, когато цените се покачваха, и ги постави в затруднено положение. За да не пада вината за това върху местните власти, те са решили да обвинят служителите на Rio Tinto в кражбата на държавни тайни, смятат от Economist.

Освен това, усложнявайки още повече случая, китайските власти заявиха, че докато са разследвали Rio Tinto са намерили информация, която показва разходите за производство на минната компания и нейния капацитет.

През юни австралийското правителство отхвърли офертата на китайския производител на алуминий Chinalco да увеличи дела си в Rio Tinto до 18% срещу инвестицията от 19,3 млрд. долара. Причина за това станаха опасенията на Австралия, че по този начин Rio ще стане проводник на интересите на китайските власти.

Ако обвиненията за държавен шпионаж се използват поради неуспешните преговори за цената на рудата или опита на Китай да увеличи дела си в Rio Tinto, тогава най-лошите страхове на чуждитe компании и държави относно китайските компании ще бъдат оправдани, пише в заключение списанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още