fallback

Републиканците в САЩ са твърдо против втори спасителен план

Републиканците са недоволни от първия спасителен план за икономиката и няма да допуснат приемането на втори

13:25 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Представителите на Републиканската партия в Конгреса на САЩ демонстрираха рядко срещано единство по отношение на идеята да се разработи и приложи втори спасителен пакет за американската икономика.

Те нарекоха първия план на администрацията на Барак Обама за 787 млрд. долара провал и заявиха, че той не е изпълнил своето предназначение. Републиканците обвиниха Белия дом, че увеличава дефицита по федералния бюджет, без да прави нищо за растящата безработица.

Президентът Обама помоли за търпение, защото ще мине време преди ефектът от похарчените средства да се усети в реалната икономика. Неговата администрация все пак призна, че мерките са били разработени с неточни или непълни икономически данни.

В интервю пред CNN Барак Обама се защити с аргумента, че планът е бил предвиден за период от две години. Поради това значителна част от средствата ще бъдат похарчени догодина, предаде AP.

Републиканците обаче критикуват силно този подход и смятат, че трябва да се действа по-бързо. Според тях целта на тези средства е да не позволят на безработицата да се повиши над 8,5% през тази година, а тя вече стигна 9,5% през юни.

Дори и най-позитивните прогнози на икономисти сочат, че американските компании все още не наемат служители и поне още 750 хил. души може да загубят своите работни места до края на годината.

Според републиканеца от Аризона Джон МакКейн, който бе съперник на Барак Обама в надпреварата за президентското място през миналата година, голяма част от парите са били похарчени за смехотворни проекти.

Някои известни имена в света на финансите, като инвеститорa Уорън Бъфет, подкрепиха идеята за втори спасителен план. В същото време администрацията на Барак Обама заяви, че е прекалено рано да се обсъждат подобни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още