fallback

На Острова създадоха компания за управление на активите на данъкоплатците

Целта е максимизиране на полезността, след като на всяко домакинство ще се падат по 3 хил. лири в акции на национализирани банки

13:00 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британското правителство създаде компания, която да управлява дяловете на държавата в национализираните банки. Тя носи името UK Financial Investments (UKFI) и има за цел „да максимизира стойността на инвестициите“, предава ВВС.

UKFI ще се заеме с управлението на възлизащия вече на 70 на сто дял от капитала на Royal Bank of Scotland (RBS), както и на дела в Lloyds Banking Group, който възлиза на 43,3 на сто от целия капитал.

Според официалните съобщения UKFI няма да се намесва в ежедневните операции на банките, но ще бъде силно ангажирана в поставянето и изпълнението на стратегическите цели. От компанията посочват още, че ще оперират като правителствен орган и ще преследват държавния интерес.

Назначеният за изпълнителен директор на UKFI Джон Кингман показа ясно важността на компанията заявявайки, че „ на всяко британско семейство ще се пада дял от 3 000 лири под формата на акции в RBS и Lloyds”.

“Днес UKFI разработва стратегия за постигане на поставените ни задачи: максимизиране на стойността на инвестициите за данъкоплатците и превръщането на банките отново в силни институции, притежавани от частни инвеститори“, ааявява Кингман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 13.07.09 г.
fallback
Още от Свят виж още