fallback

Volkswagen може да стане новия собственик на Porsche

Ръководството на Volkswagen е предложило да купи 49,9% от капитала на Porsche за повече от 4 млрд. евро

17:47 | 11.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Автомобилната компания Volkswagen е отправила нова по-добра оферта за покупка на близо половината от бизнеса на холдинговата компания Porsche, предаде Ройтерс.

В продължение на няколко години Porsche увеличаваше постепенно своя дял в капитала на много по-голямата компания Volkswagen с надеждата да я погълне. В резултат на това Porsche натрупа дълг от около 9 млрд. евро.

След това финансовата криза обърна развоя на нещата в полза на Volkswagen, която е най-големият производител на автомобили в Европа и заема трето място в света след Toyota и General Motors.

Сега Porsche се бори да запази своето влияние в един бъдещ съюз с Volkswagen, въпреки че в началото на тази година притежава около 51% от акциите на Volkswagen. Porsche е собственик на редица автомобилни марки, в това число Bugatti, Lamborghini и Porsche.

Списание Der Spiegel съобщава, че ръководството на Volkswagen е предложило да купи 49,9% от капитала на Porsche за повече от 4 млрд. евро. Официалните говорители на двете компании са отказали да коментират новината.

От друга страна се появиха слухове, че Емирство Катар иска да купи около 25% от капитала на Porsche за около 7 млрд. евро, както и опции, които позволяват на Porsche да увеличи още повече дела си в Volkswagen.

Източник запознат с въпроса е съобщил на Ройтерс, че председателят на Управителния съвет на Porsche Волфганг Порше е насрочил извънредно събрание на 23 юли. На него ще се обсъди именно офертата за покупка на Емирство Катар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още