fallback

Тимъти Гайтнър настоява за приемане на плана за деривати

Той се опасява, че страните в Европа ще изберат подход различен от този на финансовите регулатори в САЩ

12:24 | 11.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър призова законодателите да приемат плана на администрацията на президента Барак Обама за затягане на регулирацията на пазара на деривати. Това са екзотичните финансови инструменти, които доведоха до сегашната финансова криза.

По време на съвместното заседание на Комисията за финансови услуги и Комитета по земеделието в САЩ той е заявил, че е от решаващо значение участниците на пазара на деривати да разполагат с достатъчно пари в резерв, за да бъдат в състояние да изпълняват своите задължения по откритите позиции.

Например застрахователната компания AIG е продавала деривативни контракти, с които е застраховала евентуалните загуби на купувачите от инвестиции в ипотечни облигации.

Стойността на поетите ангажименти е била много по-голяма, отколкото застрахователната компанията е можела реално да покрие, в резултат на което тя без малко не фалира.

Една от слабостите в плана за затягане на регулациите на пазара на деривати на този етап е участието на Европа, пише Washington Post. Държавите от Стария континент също трябва да се включат поради свързаността и международния характер на тези пазари.

Страните от Европейския съюз също обсъждат възможните начини за промяна на регулацията във финансовата система и в частност на пазарите на деривативни финансови инструменти. Тимъти Гайтнър обаче се опасява, че те могат да изберат подход, който е различен от този на властите в САЩ.

Приемането на този план в САЩ може да бъде възпрепятствано от републиканците, които се опасяват, че предвидените ограничения може да окажат натиск върху финансовата иновация и да оскъпят възможностите за хеджиране на риска.

Само за няколко години пазарът на деривати придоби огромен размер, който в момента се оценява на десетки трилиони долари. Финансовите деривати са инструменти, чиято стойност зависи от цената на даден актив.

Чрез търговията с деривати двете страни не разменят собствеността върху конкретен актив като акция, облигация, валута, стока, а се договарят за промяната в цената му в даден бъдещ момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 11.07.09 г.
fallback
Още от Свят виж още