fallback

Петролът поевтиня с 10% за последната седмица

Преди една година барел петрол се търгуваше срещу рекордните 147,27 долара

10:31 | 11.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът продължи да поевтинява и цената падна под 60 долара за барел, след като инвеститорите насочиха своето внимание към последните икономически данни, които показаха, че състоянието на икономиката продължава да се влошава.

Спадът на цената под 60 долара за барел идва точно година, след като тя стигна рекордното ниво от 147,27 долара за барел на 11 юли 2008 г. След появата на първите знаци за отслабването на икономиката обаче, тя пое рязко надолу.

Поради изключително високата волатилност на цената на петрола през последната година регулаторните органи в САЩ обмислят начини за ограничаване на спекулациите. За тази цел може да бъдат въведени лимити в размера на позициите, които пазарните участници може да откриват.

Поскъпването на щатския долар и последният доклад на Международната енергийна агенция (МЕА) също станаха причина интереса на инвеститорите към стоките като средство за хеджиране от инфлация да намалее.

Докладът на Международната енергийна агенция разкри, че петролните резерви на индустриалните страни са се увеличили до 2,77 млрд. барела през май, което е с около 7% над миналогодишните нива.

Все пак световното потребление може да се увеличи с 1,4 млн. барела, или 1,7%, до 85,2 млн. барела дневно през следващата година, прогнозира МЕА. Това е първият месечен доклад на агенцията, в който се прави прогноза за 2010 г.

Петролните фючърси с доставка през август поевтиняха с 52 цента, или 0,9% до 59,89 долара за барел в края на сесията на Нюйоркската петролна борса. За последно цената на черното злато е била под 60 долара на 19 май.

Американският лек суров петрол е поевтинял с над 10% от началото на тази седмица. Това е най-силния седмичен спад от януари досега, пише Wall Street Journal. Вчера за кратко котировките на черното се понижиха под 59 долара за барел.

Брентът поевтиня с 58 цента, или 1%, до 60,52 долара за барел на борсата в Лондон. От началото на тази седмица цената се е смъкнала с над 7%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още