fallback

Цената на петрола падна под 59 долара за барел

Причината за спада отново е увеличаващият се песимизъм относно световната икономика

20:31 | 10.07.09 г.

Котировките на черното злато за кратко се понижиха под 59 долара за барел, поемайки към десет процентен спад за седмицата.

Причината за спада отново е увеличаващият се песимизъм относно световната икономика и очакванията отчетите на корпоративна америка за второто тримесечие на годината да покажат влошаване на икономическата обстановка в САЩ.

Международната енергийна агенция (IEA) съобщи днес, че очаква енергийното търсене да падне с 2,9% през 2009 година, а през 2010 година то да се възстанови като нарасне с 1,7% в резултат на възстановяването на развиващите се страни.

Корпоративните печалби за второто тримесечие, които се очаква да бъдат изнесени през следващите няколко седмици, ще бъдат добър индикатор за това до каква степен световната икономика се възстановява и за това дали търсенето на петрол ще намалее допълнително.

След като цената на петрола регистрира спад до 30 долара за барел, впоследствие котировките се възстановиха до 73 долара през миналата седмица. Разочароващите данни за пазара на труда обаче загатнаха за стопиране на търсенето на петрол, в резултат на което цената му спадна с 19 на сто.

Към 20:30 часа българско време лекият суров петрол пада с 1,22% до 59,67 долара, а сортът Брент се понижава с 1,29% до 60,31 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още