fallback

Бъфет „за“ втори спасителен план, отправя нови съвети против разоряване

Основната препоръка на инвеститора: "Не задлъжнявайте!"

15:04 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Уорън Бъфет вярва, че САЩ ще излезе от сегашната икономическа рецесия по-силен от всякога, но поведението на американския потребител може да се промени завинаги, предаде Abc. Той не изключва възможността безработицата да се повиши до 11%, преди икономиката да се възстанови.

Бъфет подкрепя идеята за втори пакет за насърчаване на икономиката, но предупреждава, че той трябва да бъде оползотворен по различен начин. По този начин ефектът ще бъде по-голям и ще се възстанови доверието на обществеността в действията на правителството.

Последните доклади на правителството показват, че парите от първия спасителен план за 787 млрд. щатски долара са били разпределени неравномерно. Скорошен анализ от New York Times разкри, че селските райони в САЩ получават по-малки суми за транспортни проекти.

Инвеститорът, известен като „Оракула от Омаха“ поради историята на своите успешни инвестиции, сподели своите три базови съвета с хората, които искат да увеличават своите спестявания и да съхранят парите си на сигурно място.

Неговият първи съвет гласи, че ако едно нещо изглежда твърде добро, за да е истина, то вероятно е истина. Вторият съвет поучава, че винаги трябва да се гледа колко заработва човекът, който се опитва да ви продаде нещо. Третият съвет е кратък: „Не задлъжнявайте“.

Според него сегашната криза е предизвикана от свръхзадлъжняването на домакинствата и компаниите. Той допълва, че никой човек не може да се разори, ако няма заеми и не дължи пари. Ето защо рецесията може да припомни на американските потребители как да спестяват повече и да харчат по-малко.

Бъфет предупреди, че хората трябва да са търпеливи, защото ще мине време, преди икономиката да се съживи. Най-дълго ще бъде възстановяването на жилищния сектор поради големия излишък от жилища на пазара в резултат от презастрояването.

Бъфет изрази увереност в действията на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке и вярва, че той ще бъде преизбран на своя пост, след като мандатът му изтече в края на тази година.

Бъфет призна, че действията на правителството ще увеличат още повече бюджетния дефицит, но допълни, че би се притеснявал повече, ако властите са били безучастни. Здравната система в САЩ, която е най-скъпата в целия свят, но не и най-ефективната, се нуждае от драстична реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още