fallback

Петролът поевтиня с близо 10% за четири дни

Котировките са на път да отбележат най-слабата си седмица от януари насам

08:48 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се задържа около нивата около 60 долара за барел и през изминалото денонощие. Това означава, че суровината е на път да отбележи най-слабата си седмица от януари досега, като губи 9,5 на сто от цената си.

По време на вчерашната борсова сесия петролът проби границата от 60 долара за барел и поевтиня до 59,25 долара за барел, което е най-ниската цена от началото на годината, предава Bloomberg.

В крайна сметка обаче в края на търговията купувачите се активизираха и сесията на борсата в Ню Йорк приключи с ръст от 0,5 на сто до 60,41 долара за барел. С това бе сложен край на поредицата от шест дни на спад в цената на черното злато.

Анализаторите търсят причините за поевтиняването на петрола в няколко посоки. Едната от тях са опасенията, че глобалната рецесия ще се проточи, което ще се отрази негативно на търсенето на енергийни суровини.

Сигнал за слабото търсене дават и данните за петролните запаси на САЩ, които показват ръст на запасите от бензин въпреки настъпващия летен сезон, по време на който пътуванията се увеличават значително.

За спада на котировките вероятно влияние оказват и намеренията на регулаторните органи в САЩ да наложат ограничения върху търговията с петролни фючърси. Подобни планове бяха оповестени по-рано тази седмица, като целта им е да бъдат намалени спекулациите, които водят до резки движения в цените.

Американският долар също дава своето отражение върху търговията със суровини. Той повишава стойността си срещу еврото и йената, което по правило понижава интереса към инвестициите със суровини. Днес доларът се разменя на нива 1,3990 срещу еврото и при 93,05 йени за един долар.

Тази сутрин лекият американски суров петрол губи минималните 2 цента до 60,38 долара за барел, а търгуваният в Лондон сорт брент поскъпва до 61,15 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още