fallback

Европейските акции най-после поеха нагоре

Резултатите на Alcoa и повишени оценки за SAP вдъхнаха оптимизъм на пазара

19:44 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите, търгувани на европейските капиталови пазари, прекъснаха в по-голямата си част губещата си серия и в четвъртък отбелязаха първи ръст за последните шест сесии.

За възходящото движение помогнаха по-добрите от очакванията финансови резултати на производителя на алуминий Alcoa, които вдъхнаха оптимизъм на пазара и повишиха позициите на суровинните компании. Влияние оказаха и повишени брокерски оценки за германския софтуерен гигант SAP AG.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 напредна с 0,69%, достигайки ниво от 199,41 пункта. Така той възстанови малка част от загубените 5,5 на сто през последните няколко сесии на непрекъснат спад.

На регионално ниво немският DAX нарасна с 1,26% до 4630 пункта, британският FTSE 100 се повиши с 0,45% до 4159 пункта, а френският CAC 40 регистрира покачване от 0,54% до 3026 пункта.

От повишението се възползваха и автомобилните производители, като акциите на Daimler и BMW поскъпнаха съответно с 2,66% и 2,22%.

Книжата на SAP пък добавиха над 2,7% към стойността си, след като от Bank of America-Merrill Lynch повишиха препоръката си за компанията от „неутрална” на „купувай”.

В Щатите борсовата търговия стартира почти без промяна спрямо предходната сесия, но впоследствие колебанието на инвеститорите бе по-скоро заменено от оптимизъм и към момента основните индекси бележат повишения. Спадове обаче има по позициите на компаниите за търговия на дребно, повечето от които регистрират отчайващо ниски продажби за миналия месец.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още