fallback

Плахо начало на сесията в САЩ

Инвеститорите остават предпазливи, въпреки че молбите за помощи при безработица стигнаха най-ниското си ниво от януари

18:04 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата сесия в САЩ започна с леки повишения за основните индекси, след като финансовите резултати на производителя на алуминий Alcoa се оказаха по-добри от очакваното, а броят на новите молби за помощи при безработица се понижи.

Загубата на Alcoa за тримесечието до края на юни възлиза на 454 млн. долара, или 47 цента на акция. След като се изключат еднократните ефекти от преструктуриране на дейността и загубите от преустановени дейности, загубата на Alcoa намалява до 26 цента на акция.

Това се оказа доста по-малко от очакваната загуба от 38 цента на акция. Книжата на компанията поскъпват с 0,4% до 9,50 долара за акция на Нюйоркската борса. Това помогна и на останалите дружества от суровинния сектор да повишат своята пазарна оценка.

Броят на лицата, които са подали молба за социални помощи при безработица, намалява с 52 хил. души до 565 хил. души за седмицата до 4 юли. В същото време трайно безработните лица са вече 5,88 млн. души за седемте дни до 27 юни, което е рекордно висока стойност.

Отделни данни на Бюрото за икономическа статистика показаха, че запасите от непродадени стоки на веригите за търговия на едро в САЩ намаляват с 0,8% на месечна база през май. Това е девети пореден месечен спад на показателя.

Анализаторите очакваха складовите запаси на търговците на едро ще намалеят с 1% за месеца, след като отчетоха спад от 1,3% през април и 1,8% през март. Продажбите се увеличават с 0,2%, след като останаха непроменени през април.

Днес стана още ясно, че администрацията на Барак Обама може да обсъди нов спасителен план за икономиката. В резултат на кризата броят на щатските фирми в класацията на 500-те най-големи компании в света на списание Fortune е намалял до рекордно ниско ниво.

Най-старият борсов индекс Dow Jones IA остава непроменен на ниво от 8173 пункта в първите деветдесет минути на търговията. По-широкият S&P 500 се покачва с 0,3% до 882,3 пункта, като се наблюдават повишения във финансовия, суровинния и енергийния сектор. 

Технологичният Nasdaq Composite добавя 0,4% до 1753,8 пункта. Акциите на News Corp поевтиняват с 0,4% до 8,12 долара на борсата Nasdaq, след като Рупърт Мърдоk заяви, че не възнамерява да купува Twitter или да продава MySpace.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още