fallback

Азиатските индекси продължават да се понижават

Рязкото поскъпване на японската йена понижи индексите на борсата в Токио за седма поредна сесия

12:24 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Песимизмът се настани трайно на фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион, които отчетоха спад за седми пореден ден. Това е най-продължителната негативна серия за регионалния индекс MSCI Asia Pacific от декември 2007 г.

MSCI Asia Pacific се понижава с 0,4% до 100,14 пункта, след като лидерите на страните от Г-8 предупредиха, че световната икономика продължава да бъде твърде крехка. Борсовият измерител се е стопил с 3% за последните седем сесии, по данни на Bloomberg.

Осемте най-развити икономики не успяха да постигнат съгласие за методите за борба с икономическата криза в сряда. Това означава, че всяка страна ще трябва сама да избере какви действия да предприеме и кога да спре да налива пари в икономиката си.

Силното поскъпване на японската йена, която отбеляза най-силния си курс спрямо долара от февруари тази година, оказа силен натиск върху акциите на компаниите износителки на борсата в Токио. Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 1,4% до 9291,06 пункта.

Сесията в Южна Корея приключи почти без промяна, след като централната банка на страната реши да остави лихвения процент непроменен за пети пореден месец на ниво от 2 на сто.

Безработицата в Австралия се повиши до 5,8% през юни, което се оказа по-малко от очакванията за ръст до 5,9% от работната сила. Това ограничи спадовете на борсата в Сидни и основният индекс S&P/ASX 200 завърши сесията със спад от 0,1% до 3763,3 пункта.

Местните работодатели са закрили общо 21400 работни места през юни, като обнадеждаващата новина е, че предпочитат да намаляват работното време на служителите си, отколкото да съкращават.

На борсата в Хонконг Hang Seng се повиши с 0,4% до 17790,59 пункта, след като смени няколко пъти посоката на своето движение. Китайският индекс на сините чипове CSI 300 се повиши с 1,3% до 3396,3 пункта, а по-широкият Shanghai Composite скочи с 1,4% до 3123,04 пункта.

Днес стана ясно, че продажбите на автомобили в Китай продължават да растат и се увеличават с внушителните 48% на годишна база през юни. Причина за това са големите парични стимули на правителството и централните банки през тази година.

Данните на Китайската централна банка разкриха, че стойността на новите заеми, отпуснати от търговските банки, се е повишила петкратно през юни. За първата половина на годината китайските банки са отпуснали с 47% повече заеми спрямо минималния таргет за 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 09.07.09 г.
fallback
Още от Свят виж още