fallback

ЕЦБ се опасява от силното търсене на евро в Източна Европа

Банката предупреждава за икономическите рискове, които може да създаде търсенето на заеми и депозити в евро в Източна Европа

11:47 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Безпрецедентният ръст на търсенето на еврото извън еврозоната може да предизвика проблеми за кредитополучателите и кредиторите в Източна Европа, предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ).

Централната банка заяви в сряда, че бизнесът и домакинствата извън еврозоната продължават да вземат заеми в евро, въпреки финансовата криза, с надеждата да се възползват от по-ниските лихвени проценти в еврозоната.

Това може да навреди на домакинствата и фирмите, които са изтеглили заем, защото ще обезцени местните валути и ще направи обслужването на заемите им по-скъпо, смятат от Европейската централна банка.

По този начин разпространението на чуждестранни валутни заеми може да създаде значителни макроикономически рискове за техните икономики, става ясно още от доклада на ЕЦБ, цитиран от Financial Times.

През декември миналата година общо 95,4 млрд. евро са били в обращение извън 16-те страни членки на еврозоната. Голяма част от тях са били в страните на изток и югоизток от еврозоната. Това е с почти една трета повече от сумата от 71,1 млрд. евро за 2007 г.

Това означава, че около 13 на сто от евро банкнотите циркулират извън еврозоната. Ако се вземат и паричните преводи на хората, които работят в Европейския съюз, но изпращат суми на своите семейства извън ЕС, може да се окаже, че делът е по-висок от 20 на сто.

Повишаването на популярността на еврото като средство за съхранение на стойността върви ръка за ръка с ръст в деноминираните в евро депозити и заеми в редица източноевропейски и балкански страни.

Например почти всички депозити в Черна гора и малко повече от половината в Хърватска са били в евро, съгласно данните на ЕЦБ. Над половината от кредитите в Латвия, България и Литва са деноминирани в единната валута.

Докладът на ЕЦБ обяснява голямото търсене на евро банкнотите освен с ниските лихвени проценти в еврозоната и с обществената загриженост за платежоспособността на банките в някои страни извън еврозоната.

Поевтиняването на местните валути спрямо еврото затруднява правителствата, фирмите и частните заемополучатели през последните месеци. Според ЕЦБ подобряването на практиките за кредитиране е по-доброто решение на проблема, отколкото евроизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:27 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още