fallback

Загубата на Alcoa се оказа по-малка от очакваното

Третият по големина производител на алуминий в света разчита на паричните стимули в Китай и САЩ да съживят потреблението

09:59 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания Alcoa, която е третият по големина производител на алуминий в света, е реализирала загуба за второто фискално тримесечие, която обаче се оказа много по-малка от очакванията на пазарните анализатори.

Свиването на световната икономика понижи търсенето на металите и техните цени, в резултат на което компанията, която участва в представителния борсов индекс Dow Jones IA, отчете загуби в рамките на три последователни тримесечия.

Ръководството на Alcoa прогнозира, че търсенето на алуминий може да намалее със 7% през тази година. То обаче е оптимистично настроено, защото очаква възстановяване на потреблението през следващата година, главно благодарение на паричните стимули на правителствата в САЩ и Китай.

Загубата на Alcoa за трите месеца до 30 юни възлиза на 454 млн. долара, или 47 цента на акция, предаде CNN. За същия период на 2008 г. компанията е отчела нетна печалба от 546 млн. долара, или 66 цента на акция.

Като се изключват еднократните ефекти от преструктуриране на дейността и загубите от преустановени дейности, загубата на Alcoa намалява до 26 цента на акция, което се оказа доста по-малко от очакваните 38 цента на акция.

Приходите намаляват с 41% на годишна база до 4,24 млрд. долара спрямо 7,62 млрд. долара за същото тримесечие на 2008 г. Анализаторите очакваха приходите да са по-малки в размер на 3,93 млрд. долара.

Alcoa отчете загуба от 497 млн. долара, или 61 цента на акция, за първото тримесечие на 2008 г. Тогава приходите от продажби намаляха с 28% на годишна база до 4,1 млрд. долара.

За да се адаптира към свиването на търсенето на алуминий в ключови индустрии, каквито са автомобилният, строителният и самолетният сектор, компанията решително намалява своите разходи, както и количеството на складовите запаси.

Съкращаването на служители и оптимизирането на производствената дейност са направили отчетите по-добри на фона на силния спад на продажбите. През последната година компанията е освободила над 18 хил. служители, като общият им брой може да достигне близо 22 хил. души.

Акциите на Alcoa поскъпват с над 4% в часовете на електронната търговия до 9,84 долара за акция на борсата в Ню Йорк. Пазарната капитализация на компанията се е понижила с близо 16% от началото на годината, но се е повишила със 17% за последните три месеца.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:20 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още