fallback

Лидерите от Г-8 не постигнаха съгласие за нови икономически стимули

Всяка страна ще реши сама за себе си дали да продължи с опитите да стимулира икономиката си чрез отпускане на средства

22:43 | 08.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерите на осемте най-развити държави (Г-8) не успяха да постигнат съгласие по отношение на методите за борба със световната криза, оставяйки всяка страна сама да избере кога да спре да налива пари в икономиката си, предаде Bloomberg.

Президентът на САЩ Барак Обама настоява вратата да се остави отворена за още мерки за стимулиране на икономиката, тъй като подновеният спад на фондовите пазари пробуди опасения, че изхарчените досега 2 трлн. долара в света не са насърчили потребителите и бизнеса.

“Стратегиите за изход ще са различни са всяка страна в зависимост от вътрешните икономически условия и обществените финанси”, се казва в изявлението на лидерите на САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Канада и Русия от срещата им в Италия.

Различията между страните подчертават ограничените им възможности за действие, след като големите пакети стимули не успяха да спрат увеличаването на безработицата и оставиха съмнение у инвеститорите относно възстановяването.

От Международния валутен фонд също изразиха скептицизъм. Въпреки че от финансовата институция завишиха прогнозата си за растежа на световната икономика през 2010 г., фондът заяви, че възстановяването ще бъде „бавно” и призова правителствата да продължат с икономическите стимули.

Германия пък смята да се фокусира върху намаляване на дефицита си. Немският канцлер Ангела Меркел е основният противник на идеята за допълнителни стимули.

В „златната среда“ е канадският премиер Стивън Харпър, според когото основен приоритет е да се харчи разумно това, което вече е определено като ангажимент.

“Преди да се говори за допълнителни стимули, искам да призова всички лидери първо да се уверят, че вече обявените стимули в действителност са стигнали целта си”, е заявил Харпър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още