fallback

Разследват фармацевтични фирми за антимонополни действия

Разследването засяга сделки, за които се предполага, че са забавили навлизането на пазара на генеричната версия на лекарството периндоприл

19:38 | 08.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Компанията Teva Pharmaceutical Industries, френската Laboratoires Servier и други производители на генерични лекарства ще бъдат разследвани от ЕС за евентуални антимонополни действия, съобщи Bloomberg.

Разследването, което включва още компаниите Krka Group, Lupin Ltd., подразделението на Mylan Inc. - Matrix Laboratories, както и звеното Niche Generics на Unichem Laboratories Ltd., засяга сделки, за които се предполага, че са забавили навлизането на пазара на генеричната версия на лекарството периндоприл на Servier, се посочва в съобщение на Европейската комисия.

Антимонополните регулатори и от двете страни на Атлантика в момента са се фокусирали върху това как споразумения между производители на лекарства и компании, които произвеждат тяхната генерична версия, може да навредят на потребителилте.

Щатският Конгрес обмисля законодателство, което ще забрани споразуменията, включващи финансови поощрения за производителите на генерични лекарства. ЕС се фокусира върху патентните споразумения.

В доклад на Европейската комисия се посочва, че фармацевтичните компании използват най-различни техники, за да отложат излизането на пазара на генеричните версии на техни лекарства “колкото е възможно по-дълго”.

Според независимия анализатор Франсис Клауд компаниите, обект на разследването на ЕК< може да са получавали непреки плащания като част от търговски транзакции със Servier, в резултат на което в крайна сметка те не са имали възможност да пуснат генеричната версия на периндоприла.

Фармацевтичните компании може да отчетат спад на приходите си, считано от 2011 г., когато, вследствие на изтичане на срока на патенти, техни продукти, генериращи 150 млрд. долара годишно, ще имат генерични конкуренти, прогнозираха миналата година анализатори и експерти. В ЕС годишно се харчат 214 млрд. евро за лекарства, или 430 евро на човек, показва доклад на ЕК от ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още