fallback

Икономическата прогноза на МВФ повиши щатските борси

Международният валутен фонд вече очаква, че световната икономика може да се увеличи с 2,5% през следващата година

17:44 | 08.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси започнаха днешната сесия с леки повишения, след като инвестиционната банка Merrill Lynch и Международният валутен фонд повишиха своите прогнози за развитието на икономиката през тази и следващата година.

Международният валутен фонд прогнозира, че световната икономика може да се увеличи с 2,5% през следващата година. Априлската прогноза на МВФ предвиждаше ръст от 1,9 на сто. Според МВФ икономиката на САЩ ще се свие с 2,6% през тази година и ще отчете ръст от 0,6% през следващата, предаде Wall Street Journal.

Икономистите на Merrill Lynch смятат, че световната икономика ще отчете ръст от 3,7% за 2010 г., като възходът ще бъде най-силен в развиващите се страни, начело с Китай и Индия. Икономиката на САЩ ще отбележи ръст от 2,6%, което е доста повече от предишната прогноза за увеличение на брутния вътрешен продукт от 1,8%.

Вчерашната сесия на борсите в САЩ завърши със силни разпродажби във всички сектори, след като инвеститорите предпочетоха да заемат отбранителна позиция в навечерието на новия корпоративен сезон.

Първи ще излязат финансовите резултати на производителя на алуминий Alcoa, които ще се публикуват след края на днешната сесия. Пазарните анализатори очакват Alcoa да обяви трета поредна тримесечна загуба, след като компанията отчете загуба от 497 млн. долара за първото фискално тримесечие на 2008 г.

Анализаторите прогнозират, че финансовите резултати на компаниите в състава на S&P 500 са се понижили с 36% през второто тримесечие. Тези прогнози прекъснаха възходящото движение на индексите, след като през последните няколко месеца фондовите борси по целия свят отчитаха на силни ръстове.

Липсата на добри данни за икономиката, както и влошаването на финансовите резултати на компаниите може да доведат до корекция на фондовите борси през следващите седмици. Днес азиатските пазари записаха шеста поредна негативна сесия, което не се е случвало от септември миналата година.

Най-старият борсов индекс Dow Jones IA се повишава с 0,4% до 8193,52 пункта един час след старта на сесията. Широкият S&P 500 се покачва с 0,3% до 883,7 пункта, воден от компаниите в добивния и здравния сектор. Технологичният Nasdaq Composite също се повишава с 0,3% до 1751,18 пункта.

Акциите на Google поскъпват с 1,7% до 403,42 долара на борсата Nasdaq, след като компанията съобщи, че ще разработи самостоятелна операционна система за персонални и преносими компютри.

По този начин съперничеството между Google и Microsoft ще стане още по-ожесточено. Акциите на Microsoft поевтиняват с 0,7% до 22,38 долара за акция на нюйоркската борса. Пазарната капитализация на Microsoft се е увеличила с над 15% от началото на годината, а тази на Google - с повече от 31%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още