fallback

Притеснения за икономиката потопиха щатските индекси

Корекцията от началото на сесията се задълбочи и донесе спад на основните индекси от по 2%

23:27 | 07.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата сесия в САЩ приключи с понижения, които заличиха напълно печалбата от вчера. Привлекателността на акциите намаля в навечерието на новия корпоративен сезон, който започва утре с финансовите отчети на производителя на алуминий Alcoa.

Изказване на висшестоящ икономически съветник в администрацията на Барак Обама загатна, че може да се наложи правителството да одобри втори спасителен пакет за икономиката, защото първият не е бил достатъчен.

Той ще бъде насочен изцяло към разработването на инфраструктурни проекти. Първият пакет на стойност близо 800 млрд. долара е бил предназначен главно за осигуряване на дългосрочния растеж.

Индексът на най-добрите компании на Нюйоркската борса Dow Jones IA изгуби 1,9% до 8163,6 пункта. По-широкият S&P 500 приключи сесията с понижение от 2% до 881,03 пункта.

Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпи с 2,3% до 1746,17 пункта. Всички индустриални сектори отчетоха силни спадове начело с енергийните, транспортните и добивните компании.

Анализатори интервюирани от Bloomberg прогнозират спад в печалбата на компаниите от S&P 500 с 34% през второто тримесечие. За периода от юли до септември се очаква ръст от 21%.

Растящата безработица, свиването на икономиката и падащите цени на жилищата затрудняват все повече домакинства в САЩ при изплащането на техните потребителски и ипотечни заеми.

Доклад на Американската банкова асоциация разкри, че броят на просрочените ипотечни кредити, както и този на просрочените кредитни карти, достига нови рекордни стойности през първото тримесечие.

Лошите данни за платежоспособността на американските домакинства оказа натиск върху цените на редица финансови компании. Акциите на най-голямата американска банка Bank of America поевтиняха с 0,1% до 12,14 долара, а тези на операторът на кредитни карти Discover Financial – с 10,9% до 9,36 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още