fallback

Цената на петрола трайно под 63 долара за барел*

От началото на тази седмица досега цената на барел петрол се е понижила с близо 3 долара

08:50 | 08.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът продължи да поевтинява с бързи темпове и цената падна под 63 долара за барел, отчитайки най-ниските си нива от май. Малко преди началото на новия корпоративен сезон в САЩ инвеститорите започнаха да преосмислят своите очаквания за скоростта на възстановяване на икономиката.

Американският лек суров петрол приключи вчерашната сесия със спад от от 1,7 на сто до 62,93 долара за барел на петролната борса в Ню Йорк, което е най-ниската цена на затваряне от 26 май насам. От началото на тази седмица досега цената на барел петрол се е понижила с близо 3 долара.

През нощта американският лек суров петрол изгуби още 1,2 на сто и тази сутрин в азиатската сесия се търгува по 62,17 долара за барел.

На борсата в Лондон петролните фючърси с доставка през август изгубиха 1,3% до 63,23 долара за барел. Цените успяха да се повишат за кратко вчера, но спадовете на борсите в Азия, Европа и САЩ бързо заличиха поскъпването. Тази сутрин брентът с доставка през август губи 1,1 на сто до 62,55 долара за барел.

Лошите данни за пазара на труда в САЩ от края на миналата седмица доведоха до рязък спад в цената на петрола в понеделник, която достигна най-ниската си стойност за последните десет седмици.

Изключително високата волатилност в цената на петрола и други важни борсово търгувани стоки може да доведе до въвеждането на нови, по-строги ограничения за търговията с фючърси на стоковите борси.

Комисията по търговия със стокови фючърси (CFTC) в САЩ ще се опита да въведе ограничения за размера на позициите, които индивидуалните пазарни участници и борсово търгуваните фондове могат да откриват в различни енергийни стоки.

По този начин ще се ограничи спекулативната търговия с петрол, газ и другите енергийни стоки, които са в ограничени количества. Цената на петрола се повиши до над 147 долара в средата на миналата година.

Анализ на Morgan Stanley разкрива, че търсенето на суровини ще се засили значително през 2010 г., като ще е движено от инвестиционен, а не потребителски интерес. 

В случай че има втора вълна на икономическата криза, цените на металите и другите основни стоки може да се понижат, предупреждават експертите на банката.

*Актуално към 8:50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още