fallback

Остър спад в цената на петрола*

Котировките паднаха до шестседмично дъно заради опасения, че рецесията в САЩ ще се проточи

08:35 | 07.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица с остро понижениe, отстъпвайки с близо 4 на сто до най-ниското си ниво за последните шест седмици. Повод за разпродажби дадоха набиращите сила опасения, че рецесията в САЩ ще бъде по-дълга от очакваното.

Днес вице-прецидентът на САЩ Джо Байдън обяви, че при разработването на плановете за подкрепа на икономиката администрацията е подценила тежката икономическа ситуация. Поради тази причина той очаква възстановяването да се отложи, а това да се отрази негативно на цената на суровините.

Също днес бе разпространено и писмо на шефа на Световната банка Робърт Зелик, в което се отправя предупреждение към развитите страни да не разчитат на скорошно възстановяване.

Цената на лекия американски суров петрол се понижi с 4 на сто до 64,05 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 27 май досега. Тази сутрин петролните контракти с доставка през август повишават цената си с 0,7 на сто и по време на азиатската търговия се движат около 64,50 долара за барел.

В Лондон пък петролът от сорта брент с доставка през август изгуби 2,4 на сто до 64,05 долара за барел. В последствие, по време на електронната търговия, черното злато от този сорт поскъпва с 0,73 на сто до 64,52 долара за барел.

Като цяло вчера индексът, който обхваща цените на суровините – Reuters/Jefferies CRB, се понижи с 1,9 на сто до 241,30 пункта.

*Актуално към 8:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още