fallback

Борсите в Европа се засилиха надолу след старта на търговията в САЩ

Индексите на Стария континент се движеха на червено, но спадът в САЩ окончателно ги завлече надолу

19:12 | 06.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица започна със спад на борсовите индекси в Европа. При отсъствието на търговия в САЩ заради почивния ден в петък, инвеститорите останаха плахи в началото на търговията, като още в нейното начало индексите се оцветиха в червено.

Постепенно сесията се стабилизира и спадовете започнаха да се ограничават, макар да стана ясно, че инвеститорското доверие в Европа се е понижило през юли. Разпродажбите обаче отново набраха сила в края на сесията, когато се включиха и американските пазари.

Борсовата седмица в САЩ също стартира на червено, водена от енергийния сектор. Той е подложен на разпродажби заради острия спад в цената на петрола, което се отрази и на търговията в Европа.

В крайна сметка на борсата във Франкфурт немският индекс DAX отстъпи с 1,2 на сто до 4 651 пункта. Френският индекс САС 40 отстъпи с 1,2 на сто до 3 082 пункта, докато на Острова FTSE 100 изгуби 1,0 на сто до 4 195 пункта.

Търговията премина на отрицателна територия и в Централна и Източна Европа. В Русия, където в момента се провежда ключова среща с американския президент Барак Обама, RTS падна с 3 на сто. Основната причина за това стана отстъплението на петрола с над 3,5 на сто.

В Румъния ВЕТ отстъпи с 1,3 на сто до 3 395 пункта, а в Хърватска CROBEX изгуби 2,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още