fallback

Търговията в САЩ остава на червено*

Най-значително се понижават цените на акциите от технологичния, добивния и енергийния сектор

20:05 | 06.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските борси започнаха днешната сесия с понижения, с което корекцията от изминалата седмица продължи да се задълбочава. Най-значително се понижават цените на акциите от технологичния, добивния и енергийния сектор.

Низходящите движения на котировките се ускориха, въпреки че индексът на бизнес активността в сектора на услугите, който заема централно място в американската икономика, стигна най-високата си стойност за последните девет месеца през юни.

Данните на Института за управление на доставките показаха, че индексът който следи икономическата активност в третичния сектор, се е повишил до 47 пункта през юни. Той се доближава все повече до разделителната граница от 50 пункта, което показва, че кризата в сектора на услугите отшумява.

Основният борсов индекс Dow Jones IA се понижава с 0,3% до 8259 пункта в средата на търговията. По-широкият S&P 500 губи 0,6% до 891 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпва с 1,3% до 1773 пункта.

Неспокойствието на пазарите за скоростта на икономическото възстановяване намери израз и в падащите цени на петрола, златото и останалите борсово търгувани стоки и суровини. Причина за това станаха данните за заетостта в американската и европейската икономика от изминалата седмица.

Те показаха, че безработицата в САЩ достига 9,5% през юни, което е най-високото ниво от 1983 г. досега. Равнището на безработица в еврозоната също възлиза на 9,5% от работната сила, но през месец май. Това е най-високата безработица от 1999 г. досега.

Лошите данни за пазара на труда доведоха до силен спад на индексите в края на миналата седмица. Те изгубиха над 2% в рамките на сесията, като Dow Jones IA се понижи с 1,9% на седмична база, S&P 500 изгуби 2,5%, а Nasdaq Composite отстъпи с 2,3%.

През тази седмица започва новия корпоративен сезон. Първата голяма компания, която ще публикува своите финансови отчети за второто тримесечие, е производителят на алуминий Alcoa. Акциите на Alcoa поевтиняват със 7,3% до 9,15 долара за акция.

Американският съд одобри днес плана за преструктуриране на автомобилния производител General Motors. Той предвижда фалиралият концерн да продаде най-добрите си активи на нова по-малка компания, в която американското правителство ще държи мажоритарен дял.

Производителят на селскостопанска техника Deere разкри, че възнамерява да построи завод за трактори в Русия. По този начин компанията се надява да увеличи своето производството и технологичен капацитет. Акциите на Deere поевтиняват с 2,9% до 37,42 долара.

Решението на Deere е част от опитите на президента на САЩ Барак Обама и неговия колега Дмитрий Медведев да съживят търговските взаимоотношения и инвестициите между двете страни. По време на американската визита в Русия се очаква да бъдат обявени ключови търговски договори на стойност над 1,5 млрд. долара.

*Актуално към 20:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още