fallback

МВФ спира финансовата помощ за Зимбабве

Фондът няма да отпуска нови средства докато не бъде погасен съществуващият дълг от 1 млрд. долара

10:40 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че няма да предоставя повече средства на Зимбабве, поне докато съществуващите задължения на страната не бъдат уредени, съобщава ВВС.

Според оценки на правителството страната има нужда от около 10 млрд. долара чуждестранна помощ, за да успее да съживи икономиката си. Позицията на Фонда обаче е, че трябва да бъдат погасени настоящите задължения и да се дадат ясни сигнали, че е започната адекватна политика, преди Зимбабве да получи нови заеми.

Мнението на МВФ е, че икономическата политика на Зимбабве се подобрява и „сякаш се заражда икономическо възстановяване“, добавя информационната агенция.

През последните седмици премиерът на страната Морган Цвангирай предприе серия от посещения в Европа и САЩ, целта на които беше договаряне на финансова помощ. Според информациите той е успял да постигне споразумения за кредитиране на страната си с 500 млн. долара тази година.

Сред склонните да отпуснат помощ на Зимбабве в настоящия момент е Китай, който кредитира страната с 950 млн. долара. Пекин продължава активната си подкрепа за страната, която продължава вече няколко години заради стратегическите си интереси в Африка, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още