fallback

Спад и на европейските борси

Сред най-губещите се оказаха минните, автомобилните и петролните книжа

20:51 | 02.07.09 г.

Европейските акции затвориха с остър спад в унисон с отварянето на американската борса и представянето на основните суровини.

Сред най-губещите се оказаха минните книжа, тези на производителите на петрол, както и акциите на автомобилните производители. 

В основата на песимизма, също както при спада на петрола и този на американската борса, бе увеличението на безработицата в САЩ и Европа. От друга страна върху пазарните настроения оказа влияние и запазването на основната лихва в еврозоната на ниво 1% от страна на Европейската централна банка.

"Данните са предупредителен сигнал за тези, които вярват, че икономическото възстановяване ще е линеен процес, при който икономиката и пазарите ще се съживят в тандем", заяви за MarketWatch Питър Диксън, анализатор в Commerzbank.

Пана-европейският индекс European Dow Jones Stoxx 600 отчете спад от 2,4 на сто до 204,47 пункта, заличавайки печалбите от предишните няколко сесии.

Акциите на производителя на платина Lonmin изгубиха 5%, а тези на Anglo American паднаха с 5,8 на сто.

Петролните компании, сред които са Total и Royal Dutch Shell изгубиха съответно 3,8 и 3,3 на сто от пазарните си оценки.

След като Credit Suisse понижи оценката си за представянето на автомобилния сектор, книжата на Daimler, Porsche и BMW регистрираха отстъпление от съответно 5,5%, 4% и 3,4 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още