fallback

САЩ ускоряват аукционите за финансиране на бюджетния си дефицит

За първи път от 1976 година насам финансовото министерство на страната ще предложи в рамките на седмица едновременно три купонни емисии и инфлационно защитени облигации (TIPS)

19:30 | 02.07.09 г.

Финансовото министерство на САЩ ще проведе четири аукциона в рамките на следващата седмица за продажбата на държавни ценни книжа на обща стойност 73 млрд. долара.

За първи път от 1976 година насам финансовото министерство на страната ще предложи в рамките на седмица едновременно три купонни емисии и инфлационно защитени облигации (TIPS).

Набраните средства се планира да отидат за финансиране на растящия бюджетен дефицит на страната. По оценки на правителството бюджетният дефицит се очаква да нарасне до 1,85 трлн. долара към края на септември тази година, което представлява 13% от БВП на страната.

Правителството на САЩ разчита на чуждестранни инвеститори, за финансиране на федералния бюджетен дефицит. Около 51% от всички държавни ценни книжа на страната, които възлизат на 6,45 трлн. долара, са притежание на чуждестранни инвеститори. През 2000 година този процент бе 35.

Американските държавни ценни книжа регистрираха най-острия си шестмесечен спад от три десетилетия насам, в резултат на удвояване на емитираното количество правителствени ценни книжа.

Опасенията, че чуждестранните инвеститори ще се отдръпнат от американските финансови активи се увеличи след като американският долар отчете спад средно от 9 на сто срещу основните валути от февруари месец насам, когато Бернанке и Обама захраниха финансовата система с 12,8 трлн. долара.

Миналата седмица правителствените облигации отчетоха ръст след като индиректните купувачи, в които влизат чуждестранните централни банки, закупиха 67,2% от предложените седем-годишни държавни облигации за 27 млрд. долара.

"Чуждестранните банки и чуждестранните централни банки бяха активни купувачи по време на аукциона миналата седмица", заяви за телевизия Блумбърг Уилиям О'Донъл от RBS Securities. "Надявам се и до известна степен очаквам, че покупките ще продължат", каза още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още