fallback

Европейските акции приключиха сесията на положителна територия

Положителните нагласи се дължат на оптимизма, че най-лошото от рецесията е приключило

21:58 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции приключиха днешната сесия на положителна територия, след като паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 постигна най-големия си тримесечен ръст от едно десетилетие.

Положителните нагласи се дължат на оптимизма, че най-лошото от рецесията е приключило, породен от добрите данни за производството в Китай, Европа и САЩ, пише Bloomberg.

Акциите на Carrefour SA поскъпнаха с 5,7 на сто, а тези на Commerzbank AG - с 19 на сто.

Dow Jones Stoxx 600 добави 1,8 на сто до 209,46 пункта, а вчера завърши тримесечието с най-голям ръст от 1999 г. От дъното за тази година, достигнато на 9 март, индексът е поскъпнал с 33 на сто.

Основните национални индекси се повишиха на 16 от общо 17 отворени за търговия днес западноевропейски пазара. Френският CAC 40 се покачи с 2,4 на сто, а немският DAX добави 2 на сто. Британският FTSE 100 напредна с 2,2 на сто благодарение на ралито на акциите на минните компании.

Книжата на Marks & Spencer добавиха 3,8 на сто, след като веригата магазини отчете най-малък тримесечен спад на продажбите си от почти две години. Акциите на Metro AG спечелиха 6,2 на сто, след като стана ясно, че продажбите на дребно в Германия неочаквано са нараснали за трети месец през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още